مجله ی راف نت

Qos در مودم چیست؟

Qos در مودم چیست؟

QoS که مخفف Quality of Service به معنای کیفیت خدمات است به معنای استفاده از مکانسیم‌ها یا فناوری‌هایی است که بر روی یک شبکه جهت کنترل ترافیک آن کار می‌کنند و عملکرد نرمال و بدون مشکل کاربردهای حیاتی را در یک شبکه با ظرفیت محدود تضمین می‌کند. مودم QoS سازمان‌ها را قادر می‌سازد که ترافیک کلی شبکه خود را با اولویت بندی کاربردهای خاصی که کارایی بالایی دارند، تنظیم نمایند.
QoS معمولا در شبکه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد که ترافیک را برای سیستم‌هایی با منابع متمرکز، حمل می‌کند. یعنی خدماتی معمولی مانند IPTVها، بازی آنلاین، پخش رسانه آنلاین، ویدویو کنفرانس، VODها و VoIP.

بیشتر بخوانید

 

فهرست مطالب

با استفاده از مودم QoS در شبکه، سازمان‌ها یا کاربران خانگی قادر خواهند بود که عملکرد چندین کاربرد (یا برنامه) را بر روی شبکه خود بهینه نمایند و در میزان نرخ بیت، تاخیر، جیتر و نرخ بسته شبکه خود به دید خوبی دست پیدا کنند. این موضوع تضمین می‌کند که آن‌ها بتوانند ترافیک شبکه خود را مهندسی نمایند و راه بسته‌هایی که به سمت اینترنت یا دیگر شبکه‌ها می‌روند را برای جلوگیری از ایجاد تاخیر در ارسال، تغییر دهند. این ویژگی همچنین باعث می‌شود که سازمان‌ها به کیفیت خدمات مدنظرشان برسند و همچنین به آن هدفی که در تجربه کاربری برای خود ترسیم کرده‌اند نیز دست پیدا نمایند.

مودم qos

 

طبق معنای QoS، هدف اصلی آن قادر ساختن شبکه‌ها و سازمان‌ها برای مدیریت ترافیک است که برای این منظور از روش‌هایی مانند پهنای باند محدود شده، جیتر کنترل شده و تاخیر کمتر استفاده می‌کنند. فناوری‌هایی که از آن‌ها برای تضمین عملیاتی شدن این موضوع استفاده می‌شود برای ارتقای عملکرد کاربردی سیستم، شبکه‌های گسترده (WANs) و شبکه‌های ارائه دهنده خدمات بسیار حیاتی هستند.

مودم QoS چگونه کار می‌کند؟

فناوری QoS به این شکل کار می‌کند که بر روی بسته‌ها به منظور تشخیص نوع خدمات، علامت گذاری می‌کند، سپس روتر را برای ایجاد صف‌های مجازی هر کاربرد، بر طبق اولویتی که دارند، پیکربندی می‌کند. در نتیجه برای کاربردها یا وبسایت‌های حیاتی و لازمی که در اولویت قرار داده شده‌اند، پهنای باند مشخصی رزرو می‌شود.

فناوری QoS ظرفیت و ابزاری جهت کنترل و اختصاص جریان‌ها در ترافیک شبکه در اختیار شما می‌گذارد. این فناوری به مدیران شبکه اجازه می‌دهد که ترتیب رسیدگی به بسته‌ها را مشخص کنند و مقدار پهنای باند مشخصی را برای هر کاربرد یا جریان ترافیکی ارائه دهند.

انواع ترافیک شبکه

برای اینکه به درک بهتری از اینکه مودم QoS چگونه کار می‌کند پیدا کنیم، بهتر است سراغ انواع ترافیکی که این فناوری مورد ارزیابی قرار می‌دهد بپردازیم:
1. پهنای باند (Bandwith): به معنی سرعت یک لینک. QoS می‌تواند به یک روتر بگوید که چگونه از پهنای باند استفاده کن. برای مثال اختصاص دادن حجم مشخصی از پهنای باند به صف‌های مختلف برای انواع مختلف ترافیک.

2. تاخیر (Delay): زمانی که طول می‌کشد که بسته از منبعش یه مقصد نهایی خود برسد. این نوع نیز اغلب می‌تواند تحت تاثیر تاخیر در صف قرار گیرد که زمانی اتفاق می‌افتد که شبکه شلوغ باشد و بسته قبل از اینکه ارسال شود در صف منتظر می‌ماند. فناوری QoS سازمان‌ها را قادر می‌سازد با ایجاد صف‌هایی بر طبق اولویت برای انواع مشخصی از ترافیک، مانع تاخیر شوند.

3. از دست دادن (Loss): حجم اطلاعات از دست رفته‌ای که نتیجه از دست دادن بسته است و زمانی اتفاق می‌افتد که شبکه بسیار متراکم و شلوغ باشد. QoS به سازمان‌ها اجازه می‌دهد که تصمیم بگیرند که کدام بسته‌ها را در این مواقع رها کنند.

4. جیتر (Jitter): سرعت غیرعادی بسته‌ها در یک شبکه که نتیجه تراکم شبکه است که در نهایت باعث می‌شود بسته‌ها دیر به مقصد برسند. برای مثال این موضوع باعث می‌شود که صدا و تصویر بریده بریده به طرف مقابل ارسال گردد.

چرا QoS مهم است؟

شبکه‌های کسب و کار سنتی به عنوان چند بخش جدا از هم فعالیت داشتند. به این ترتیب که تماس‌های تلفنی و تلکنفرانس‌ها به وسیله یک شبکه مدیریت می‌شد و در مقابل لپ‌تاپ‌ها، کامپیوترهای دسکتاپ، سرورها و دیگر وسایل به شبکه دیگری متصل می‌شدند. این دو شبکه در مسیر یکدیگر قرار نمی‌گرفتند مگر اینکه یکی از کامپیوترها می‌خواست از خط تلفن برای دسترسی به اینترنت استفاده کند.

زمانی که شبکه‌ها فقط اطلاعات و داده حمل می‌کردند، سرعت موضوعی چندان حیاتی نبود. اما امروزه، استفاده‌های کاربردی تعاملی، محتوای صوتی و تصویری را به منظور ارسال در بالاترین سرعت، حمل می‌کنند بدون اینکه بسته‌ای از دست برود یا در سرعت دریافت در مقصد تغییراتی ایجاد گردد.

مودم QoS اختصاصا از این جهت اهمیت دارد که باید عملکرد بالای استفاده‌های حیاتی را که نیازمند پهنای باند بالا برای ترافیک در لحظه است را گارانتی کند. برای مثال به کسب و کارها کمک می‌کند که استفاده‌های غیرقابل انعطاف و تغییرناپذیر را که نیازمند حداقل پهنای باند و حداکثر محدودیت تاخیر هستند و حساسیت بالا نسبت به جیتر و تاخیر دارند را اولویت بندی نمایند مانند VoIP و ویدیوکنفرانس.

تنظیمات QoS مودم دی لینک

برای تنظیمات Qos در مودم های دی لینک به شرح زیر عمل کنید:

تنظیمات qos مودم در مدل دی لینک

1. ابتدا وارد تنظیمات مودم خود بشوید.
2. سپس از منوی بالا بر روی گزینه Advanced کلیک کنید.
3. سپس از منوی سمت چپ بر روی Network Tools بروید و در نهایت بر روی گزینه IP QoS کلیک نمایید و در صفحه بعدی ان را فعال کنید.
4. بعد از فعال کردن به دو گزینه SP و WFQ برمی‌خورید. گزینه اول توانایی بهینه کردن پهنای باند را برای استفاده‌هایی مانند پخش ویدیوی آنلاین و کلا کارهایی صوتی و تصویری هستند، دارد. گزینه دوم نیز صف‌های اطلاعاتی را بهینه کرده و ترافیک را به طور کلی کمتر می‌کند. گزینه اول معمولا انتخاب بهتری برای مودم دی لینک است.
5. در نهایت بر روی Add rule کلیک کرد و اطلاعات خواسته شده برای آدرس MAC دستگاه مورد نظری که می‌خواهیم مودم QoS برای آن فعال شود را وارد می‌کنیم.

6. در نهایت هم بر روی Apply Changes کلیک کنید.

سخن پایانی

در این مقاله درباره مودم QoS صحبت کردیم و سعی کردیم به سوال Qos در مودم چیست پاسخ خلاصه ولی همه جانبه‌ای بدهیم. در مجموع این ویژگی QoS در مودم‌ها چه برای سازمان‌ها و چه برای کاربران خانگی برای محدودیت میزان دسترسی دستگاه‌های خاصی که استفاده حیاتی‌تری دارند، کاربرد دارد و طبق خواسته شما به عنوان کاربر می‌توانند تنظیم شوند. در انتهای مقاله هم به تنظیمات Qos مودم D-Link اشاره کردیم. تنظیم این ویژگی در مودم‌های دیگر مانند تی پی لینک و … نیز می‌تواند به سادگی انجام بگیرد.

درباره‌ی rafmag

همچنین ببینید

بررسی کامل ساختار فیبر نوری در مجله راف نت

بررسی کامل ساختار فیبر نوری در مجله راف نت

فیبر نوری اینترنت یک فناوری پیچیده است که امکان انتقال اطلاعات را به شکل نور …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *