سر و صدا کردن مودم هنگام اتصال به اینترنت، جزو آن داستانهایی است که شاید بسیاری از کاربران دیجیتال امروزی آن را یک افسانه بدانند! اما سیر صعودی دسترسی و سرعت اینترنت در طی سالیان اخیر به حدی بالا بوده است که آن اینترنت دایال آپ عملا به فراموشی کامل سپرده شده است و امروزه فاصله ما با اینترنت پرسرعت فقط چند ثانیه، آن هم با کمترین صدا و هزینه است!
برای دسترسی به این اتصال امروزه روشهای مختلفی وجود دارد مانند خرید مودم ADSL، خرید مودم VDSL، مودم همراه، مودم سیمکارت خور و… هر کدام از این روشها مزیتها و معایب خودش را دارد.
این روزها یکی از راههای بسیار ساده اتصال به اینترنت، استفاده از اینترنت همراه است. برای دسترسی به اینترنت از این راه باید به یک سیمکارت که پوشش شبکه های 3G، 4G و… را داشته باشد، نیاز دارید؛ پس مشخصا در وهله اول میتوانید به سادگی از طرق موبایل خود به اینترنت وصل شوید. اما راه دیگری هم برای استفاده از این اینترنت وجود دارد، آن هم مودم سیمکارتی است.
در این مقاله از راف نت که درباره راهنمای خرید مودم سیم کارتی است و راهنمای خرید مودم سیم کارتی 3g و 4g و 4.5g است، به بررسی انواع مودم سیمکارت خور، مزایا و معایب آن و ویژگیهای مختلف آن اشاره خواهیم کرد.
فهرست مطالب
مودم سیمکارت خور چیست؟
اگر مقداری در این دنیای دیجیتال جستجو کرده باشید، حتما این نوع مودمها را دیده و میشناسید. حول و حوش اوایل سال 2000 میلادی بود که این سیستم شبکه 3G اختراع و عموم عرضه شد. از سالهای بعد هم به مرور مودمهایی که از این نوع شبکه پشتیبانی میکردند به بازار عرضه گشت.
برخلاف مودمهای ADSL و VDSL که مبتنی بر خط تلفن ثابت هستند، همانطور که از نام این مودم پیداست، اصل عملکرد آن از بر اساس سیمکارتی است که در آن نصب میشود. در واقع بسته به نوع سیمکارتی که در مودم نصب میشود، آن دستگاه میتواند یک مودم 3G، 4G، 5G یا TD-LTE نامیده شود. که البته معمولا مودمی که از قدرتمندترین شبکه پشتیبانی میکند، از باقی شبکههای سطوح پایین تر نیز پشتیبانی خواهد کرد.
پس در راهنمای خرید مودم سیمکارتی در وهله اول باید به این نکته اشاره کرد که این مودم به خاطر اینکه از سیمکارت پشتیبانی میکند، پس میتواند هر جایی که آن شبکهها پوشش داده باشند، استفاده شود. به همین دلیل است که به این مودمها، مودم همراه نیز میگویند. البته منظور از همراه صرفا پرتابل نیست اگرچه که این نوع مودمها، نوع پرتابل هم دارند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
انواع مودم سیم کارت خور
مودم های سیم کارت خور به طور کلی به سه نوع دسته بندی میشوند و این سه نوع فارغ از ویژگیها و شبکههایی است که از آن پشتیبانی میکنند.
نوع اول است که برای استفاده از آن نیاز به برق شهری دارید. یعنی فقط در زمانیکه در خانه یا محل کار هستید میتوانید از آن استفاده کنید. که شاید برای بعضیها این یک محدودیت به نظر بیاید.
نوع دوم این مودمها، از نوع مودمهای پرتابل یا همان قابل حمل است. این مودمها معمولا دارای باتریهای لیتیوم یون هستند که تا پنج شش ساعت به شما اجازه استفاده از اینترنت را میدهند و اکثرا فاقد آنتن خارجی هستند.
نوع سوم این مودمها، مودمهای دانگلی هستند که باید آنها را به یک درگاه USB متصل کرد و از آن استفاده نمود. این نوع مودم، چیزی بین دو نوع مودم دیگر است؛ از طرفی نیاز به تامین برق دارد که با USB برطرف میشود ولی از طرف دیگر قابلیت حمل نیز دارد.
این نوع مودمها برای بسیاری که حوصله شارژ کردن وسایل را ندارند یا این موضوع را فراموش میکنند، بسیار کاربردی خواهد بود.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید مودم همراه
مزایای استفاده از مودم همراه
در ادامه این مقاله راهنمای خرید مودم سیمکارتی به چند مزیتی اشاره میکنیم که استفاده از این نوع مودمها را بیش از پیش منطقی میکند.
استفاده از این مودمها و در واقع راه اندازی اینترنت مودم همراه بسیار ساده است. اگر بخواهیم این مودم را با مودم ADSL مقایسه کنیم؛ تصور کنید که همین فردا به مرکز مخابرات میروید تا برای ADSL ثبت نام کنید یا اینکه به سایت آن (اگر وجود داشته باشد!) مراجعه میکنید.
پروسه طولانی ثبت نام، تایید هویت شما، خالی نبودن پورت خالی اینترنت در مرکز مخابرات، نبود سرویس مناسب کار شما و… به کنار! بعد از گذراندن تمامی این مراحل مشخص نیست چه زمانی اینترنت شما فعال میشود.
ولی برای استفاده از مودم سیمکارت خور، باید ابتدا یک سیمکارت که از شبکههای 3G، 4G و… پشتیبانی میکند خریداری کنید و سپس آن را در مودم قرار دهید! تمام. به همین سادگی و بدون نیاز به یک روند خسته کننده که احتمالا سرانجام خوشی هم نخواهد داشت.
مزیت دیگر این نوع مودمها سرعت به مراتب بالاتر آن است. چون اینترنت ADSL سقف سرعتی دارد اما اینترنت همراه هیچ سقفی ندارد و در هر جایی که پوشش شبکه قدرتمندتر باشد، سرعت نیز بالاتر خواهد بود. آخرین مزیتی هم که به عنوان راهنمای خرید مودم سیمکارتی به آن اشاره میکنیم، همیشه در دسترس بودن آن است. یعنی تا وقتی که دکل آن اپراتور سیمکارت آسیب نبیند و برق خانه شما وصل باشد، شما به اینترنت دست خواهید داشت.
ویژگی های مودم همراه خوب
مودمی خوب است که علاوه بر اینکه ویژگیهای کارآمدی داشته باشد، قیمت آن نیز مناسب باشد.اگرچه طی سالیان اخیر به خاطر پرطرفدار شدن این نوع اینترنت، مودمهای سیمکارت خور نیز به مراتب گران قیمت تر شدهاند اما همچنان میتوانند در ویژگیهای مختلفی با یکدیگر متفاوت باشند.
اگر مودم خوب را یک مودم رده بالا در نظر بگیریم، میتوانیم به مودمی اشاره کنیم که هم برای پوشش شبکه LTE و هم برای پوشش دهی وای فای آنتن خارجی جداگانه داشته باشد، دارای 2 فرکانس کارکردی 2.4 و 5 گیگاهرتز باشد، دارای پورت شبکه LAN و پورت WAN با پشتیبانی از پهنای باند 1000/100/10 باشد و همچنین از آخرین نسخه رمزنگاریها و استانداردهای وای فای یعنی استاندارد 802.11ac بهره ببرد.
تفاوت سیم کارت TD-LTE با سیم کارت 4G
همانطور که دربالا اشاره کردیم این نوع مودم ها برای کارکرد نیاز به سیمکارت دارند. سیم کارت های TD-LTE تفاوت بنیادی با سیم کارت های معمولی دارند. به صورت کلی سیم کارت TD-LTE مخصوص مودم های همراه طراحی شده اند و ساختار و فناوری کاملا متفاوتی دارند. تفاوت سیم کارت TD-LTE با سیم کارت 4G شامل مواردی مانند تعرفهها،قیمت، سرعت، امکان تماس و وضعیت پوشش دهی میشود.
برای درک بهتر تفاوت سیم کارت TD-LTE با سیم کارت 4G باید این نکته مهم را در نظر گرفت که سیم کارت های معمولی و 4G از باندهای ۱ تا ۳۱ شبکههای LTE که برای ارتباطات FDD هستند پشتیبانی میکنند. حالی که برای ارتباطات TD-LTE باندهای ۳۳ و ۳۴ تا ۵۳ اختصاص داده شده است و بیشتر سرویسهای آن روی باندهای ۳۴ و ۴۲ قرار دارند. در این میان باند ۳۴ به فرکانس ۲۱۰۰ مگاهرتز و باند ۴۲ به فرکانس ۳۵۰۰ مگاهرتز اختصاص داده شده است.
به دلیل این تفاوت ساختاری سیمکارت های TD-LTE برای استفاده در گوشی های موبایل مناسب نیستند و امکان تماس و دریافت پیامک را ندارند. از نظر سرعت اینترنت این نوع سیمکارت ها تجربه بهتری را برای کاربران خود رقم زدهاند. البته تاثیر سرویس دهندهها را در سرعت و پوشش دهی خوب فراموش نکنید.
در مقاله راهنمای خرید مودم سیم کارتی، یکی از نکاتی که حتما به آن اشاره میکنیم قیمت مودم و سیم کارت های LTE است. این مودم ها از نظر قیمتی نسبت به دیگر مودم ها ارزانتر هستند اما بسته های اینترنتی مخصوص این نوع سیم کارتها گران تر هستند.
از نظر پوشش اینترنت های LTE هوز به گستردگی اینترنت 4G نیستند و به صورت کلی در خارج از شهر پوشش خوبی ندارند. بنابراین اگر مودم همراه خود را برای زمان سفر و یا خارج شهر نیاز دارید، بهتر است از اینترنت 4G استفاده کنید. اما پیشنهاد راف نت برای دانلود حجم بالا و یا بازی های آنلاین، به دلیل پایداری بالا و پینگ پایین، اینترنت TD-LTE است.
راهنمای خرید مودم سیم کارتی 3g و 4g و 4.5g خانگی
اما ویژگیهای یک مودم خوب خانگی شاید با آن ویژگیهای ایده آل فاصله داشته باشد.
مودم سیمکارت خور خانگی، در بیشتر موارد اگر مساحت خانه آنقدر بزرگ نباشد، نیاز چندانی به آنتن خارجی پیدا نمیکند. پس این موضوع باعث تعدیل قیمت یک مودم خانگی خواهد شد.
دیگر موضوعی که میتوان به آن اشاره کرد این است که یک مودم خانگی با داشتن یک فرکانس عملکردی عملا تمام نیازهای یک کاربر خانگی را تامین خواهد کرد.. در ادامه اگر بخواهیم برای مودم خانگی 3G، 4G و 4.5G از پورتها حرف بزنیم، باید بگوییم که معمولا دو پورت شبکه LAN که پهنای باند 100/10 دارد بسیار راضی کننده است و در اینجا نیازی به وجود پورتهای گیگابایت نیست.
پس در مجموع یک مودم خانگی دارای ویژگیهای حد وسطی است که تمامی نیازها را با قیمتی مناسب تامین میکند.
راهنمای خرید مودم سیم کارتی 3g و 4g دانگلی
به این نوع مودم سیمکارت خور در ابتدای این مقاله راهنمای کامل خرید مودم سیمکارتی اشاره کردیم. مودمهای سیمکارت خور دانگلی معمولا یا 3G هستند یا 4G.
به همین دلیل در هنگام خرید این نوع مودمها (و به طور کلی همه مودمهای سیمکارتی) بهتر است به پوشش دهی شبکه در مکان خود توجه نمایید.
بیشتر مودمهای دانگلی فاقد آنتن خارجی هستند اما بعضی از مدلها نیز با داشتن آنتن کارایی بهتری پیدا میکنند.بسیاری از این نوع مودمها را مانند مودم 4G LTE قابل حمل هوآوی مدل E3372نیز علاوه بر اینکه قابلیت اتصال به درگاه USB دارند، میتوان آنها را به سری یک شارژر متصل نمود و از آن به سادگی استفاده نمود.
سایر ویژگیهای مودم سیمکارتی دانگلی مانند فرکانس، استاندارد وای فای و… معمولا با مدل غیرپرتابل در تشابه قرار دارد.
فرکانس مودم سیم کارتی
همانطور که قبلا در این مقاله راهنمای خرید مودم سیمکارتی به آن اشاره کردیم، فرکانس مودم سیمکارتی میتواند 2.4 یا 5 گیگاهرتز باشد. دو بانده یا سه بانده بودن یک مودم بسته به مدل آن مودم میتواند متفاوت باشد.
برای بسیاری از کاربران استفاده از باند فرکانس 5 گیگاهرتزی چون باند به مراتب خلوت تری است، شاید کارایی بهتری داشته باشد. اما برای کاربری خانگی معمولا یک بانده بودن، کافی خواهد بود.
سرعت مودم های سیمکارتی
در بیشتر مودمهای سیمکارت خور، سرعت پشتیبانی شده بسیار بالاست. چون ذات یک مودم سیمکارتی این است که بتواند از سرعتهای بالا به سادگی پشتیبانی نماید. این مقدار سرعت نیز در مدلهای مختلف میتواند متفاوت باشد.اکثر مودمهای سیمکارت خور تا سرعت دانلود 150 مگابیت بر ثانیه و تا سرعت آپلود 50 مگابیت بر ثانیه را پشتیبانی مینمایند.
راهنمای خرید مودم سیمکارتی
برای اینکه به این موضوع بپردازیم در ادامه آن را از چند جهت بررسی میکنیم:
شبکه پشتیبانی شده
شاید این قسمت مهمترین بخش به عنوان راهنمای خرید مودم سیمکارتی باشد. هر مودم سیمکارت خوری بسته به فناوری استفاده شده در آن و به طبع مدل آن، میتواند از شبکههای مختلفی مانند 3G، 4G، 5G یا TD-LTE پشتیبانی نماید. خب مشخصا شبکه 3G کم سرعت ترین شبکه است که استفاده از آن شاید امروزه توجیه چندانی نداشته باشد. چون پوشش دهی شبکه 4G و… در ایران نسبتا افزایش پیدا کرده است و تقریبا در هر جایی میتوان از این شبکه استفاده کرد.
نکته مهمی که باید درباره این شبکهها بدانیم این است که شبکه 4G و شبکه TD-LTE دو شبکه متفاوت از هم هستند. شبکه TD-LTE اگرچه زیرمجموعهای از 4G است اما به عنوان اینترنت ثابت محسوب میشود و سیمکارت مخصوصی دارد که قابلیتی جز استفاده در اینگونه مودمها ندارد.
ولی مودمی که از شبکه 4G پشتیبانی میکند، از همان سیمکارتهایی که در گوشی موبایل استفاده میشود بهره میبرد. به همین خاطر بسیاری از مودمها از نوع 4G/TD-LTE هستند.
به این معنا که از هر دو نوع شبکه پشتیبانی میکنند. سرعت TD-LTE به مراتب بالاتر از 4G است که باید آن را در خرید مودم سیمکارت خور در نظر گرفت. آخرین شبکه، شبکه 5G است که در ایران پوشش دهی چندانی ندارد و مودمهای آن نیز بسیار گران قیمت هستند. این مودم نیز احتمالا در طول زمان و با گسترش این شبکه به قیمت پایینتری خواهد رسید.
پرتابل یا همراه
همانطور که در ابتدای این مقاله راهنمای خرید مودم سیمکارتی نیز به آن اشاره شد؛ به مودمهای سیمکارت خور، مودم همراه نیز میگویند. این واژه همراه از دو جهت قابل بررسی است. مودم سیمکارت خور به طور کلی یک مودم همراه است از آن جهت که میتوان آن را از خانه به محل کار یا به مسافرت و شهرهای دیگر برد و استفاده کرد. به همین جهت به آن میتوان همراه گفت. اما این همراه بودن به پرتابل بودن اشاره نمیکند.
یعنی بیشتر مودمهای سیمکارت خور نیاز به اتصال به برق شهری دارند تا عملکرد داشته باشند اما نوع دیگری از مودمهای سیمکارت خور وجود دارد که از آنها به عنوان یک مودم همراه پرتابل یاد میشود که قابلیت استفاده در تاکسی، اتوبوس، ماشین و هرجایی که برق نباشد را دارند.
این مودمها معمولا دارای باتریهای لیتیوم یون هستند و میتوانند تا چندین ساعت به شما اینترنت 4G یا 3G ارائه دهند. پس به طور کلی دو نوع مودم وجود دارد که یکی نیاز به برق شهری و دیگری بوسیله باتری کار میکند و هر دو شما را به اینترنت همراه متصل میکند. توجه به این مسئله خرید مودم را سادهتر میکند.
مودم یا مودم – روتر
تفاوت بین مودم و روتر را قطعا میدانید. به طور کلی مودم اتصال اینترنت را در خودش برقرار میکند و روتر آن را به دستگاههای مختلف تقسیم میکند. نکته بسیار مهمی که باید در راهنمای خرید مودم سیم کارتی به عنوان یک اصل درنظر گرفت این است که ممکن است بعضی از مودمهای سیمکارت خور، روتر نباشند مانند مودم TD-LTE ایرانسل مدل ZW101که یک مودم اینترنت ثابت TD-LTE است که قابلیت اتصال به روتر از طریق کابل را دارد.
اما قسمت مهم ماجرا اینجاست که بسیاری از مدلهای مودم از نوع مودم – روتر هستند که تقریبا در همه موارد فقط به آنها مودم اطلاق میشود و کسی از ویژگی روتر آنها در نامشان سخنی نمیگوید. این موضوع حتی در مودمهای ADSL نیز مطرح است. پس بسیار مهم است که بدانیم آن مودم همراه، از نوع مودم -روتر است یا خیر. چون در صورت اینکه فقط مودم باشد، نیاز به خرید روتر به طور جداگانه خواهیم داشت.
پوشش دهی
اگر در حوزه مودمهای ADSL درباره پوشش دهی وای فای صحبت کنیم، قطعا درباره نحوه و میزان پوشش دهی مودم ADSL که مثلا تا چند متر را پوشش میدهد صحبت کردهایم. یعنی این پوشش دهی فقط یک بعد را دربرمیگیرد. اما در یک مودم سیمکارت خور، این پوشش دهی از دو جهت قابل بررسی است.
اول همان پوشش دهی در مکان مانند مودم ADSL است که مشخص میکند چقدر و تا چه مسافتی پوشش دهی دارد. دوم درباره پوشش دهی شبکه آن مودم است. یعنی اینکه چقدر میتواند سیگنالها را از منبع اصلی دریافت و به اتصال اینترنت دست پیدا کند.
پس آنتن در این مودمها اگر از نوع خارجی بود، صرفا برای پوشش دهی داخلی نیست بلکه در بیشتر مواقع این آنتنها برای پوشش دهی بهتر شبکه است. مثلا در دستگاه روتر بی سیم 4G دی-لینک مدل DWR-M960 4G AC1200 چهار عدد آنتن وجود دارد که دو تای آن برای پوشش دهی شبکه و دو تای دیگر برای وای فای آن است.
بیشتر بخوانید: مودم ADSL و 4G همزمان – عجیبترین مودم از لحاظ کارایی!
درگاههای ارتباطی
در ادامه مقاله راهنمای خرید مودم سیمکارتی همانطور که میدانید هر مودمی دارای چندین پورت میباشد. یکی از این درگاهها، پورت شبکه است. هر چقدر پورت شبکه یک مودم سیمکارت خور بیشتر باشد شما توانایی اتصال دستگاههای بیشتری از طریق کابل به آن را دارید. مودمها میتوانند تا چهار یا حتی بیشتر پورت شبکه RJ-45 داشته باشند.
درگاه دیگر پورت USB است. این درگاه استفادههای مختلفی دارد. میتوان از برای به اشتراگ گذاری پرینتر و یا به اشتراک گذاری فایل استفاده نمود. این پورت شاید در بسیاری از مودمها وجود نداشته باشد که بودنش یک مزیت محسوب خواهد شد.
معرفی چند نوع مودم سیمکارتی خوب
در انتهای این مقاله راهنمای خرید مودم سیمکارتی به چند مودم سیمکارتی خوب اشاره میکنیم که برای هر نوع کاربردی بسیار کارآمد خواهد بود:
- مودم 4G/LTE قابل حمل دی-لینک مدل DWR-910M
- مودم روتر 4G LTE بی سیم N300 تی پی-لینک مدل TL-MR6400
- مودم 3G/4G دی-لینک مدل M920
- مودم روتر 4G هوآوی مدل B311-221
هدف ما در این مقاله ارائه راهنمای خرید مودم سیم کارتی 3G و 4G و 4.5G بود. که با اشاره به انواع این مودم، مزایای آن و برخی از ویژگیهای آن سعی کردیم بر این عمل جامعه هدف بپوشانیم. مودمهای سیمکارتی به سرعت در حال پیشرفت هستند و قطعا برندهای بین المللی و رده بالا دارای ویژگیهایی فراتر از این ویژگیهایی که در این مقاله به آنها اشاره شد میباشند. شما در راف نت میتوانید انواع مودم ها را مشاهده و سفارش دهید.